ArtboardArtboard

"Elke activiteitenbegeleider heeft zijn of haar specifieke kwaliteiten, bij mij is dat muziek."

Ronald Bongaerts, Activiteitenbegeleider

“Sinds 2000 ben ik actief als activiteitenbegeleider bij Kalorama. Een baan die mij vooral door het directe contact met onze bewoners veel voldoening geeft”, vertelt Ronald Bongaerts. “Ik organiseer doorlopend diverse activiteiten. Muziek is daar een heel groot onderdeel van. Wekelijks ben ik bezig met de djembégroep, klassieke muziek en het bewonerskoor. We organiseren ook optredens en culturele activiteiten zoals een lezing of film. We werken in een team waarbij elke activiteitenbegeleider zijn specifieke kwaliteiten heeft en waarin we van elkaars expertise gebruik maken. Voor mij is dat muziek”, gaat Ronald verder. “Mijn collega’s zijn weer meer bezig met schilderkunst (atelier), MBVO (meer bewegen voor ouderen), yoga en ontspanningsactiviteiten zoals  zingeving en aromazorg (massage). We zijn allemaal allround”.

Samenwerken

“Het is heel fijn om in een team te werken. Samen bereiken we ons doel: bewoners begeleiden in het dagelijks bestaan, zodat zij zich lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk goed voelen.  Samen met  mijn collega’s probeer ik  zo veel mogelijk de eigenwaarde van bewoners te vergroten, ondanks hun  aandoeningen of aanwezige beperkingen. De activiteiten zijn dan ook een middel om dit te kunnen realiseren.”

Veel humor

“Kalorama geeft mij de vrijheid om zelf activiteiten te kunnen ontplooien al naar gelang de behoeftes van de bewoners. Ik kan dit als activiteitenbegeleider uitvoeren op een manier die bij me past. Zo gebruik ik veel functionele humor in mijn contact, zowel verbaal als non-verbaal. Uiteraard altijd met respect voor de bewoner en zijn grenzen.”   

Terug naar het overzicht