ArtboardArtboard

"We zijn hier net een grote familie!"

Suzanna Driessen, Leerling Verzorgende IG

Suzanna Driessen (24) werkt sinds 2019 bij Kalorama. Eerst als flex-medewerker en inmiddels, na afronding van de opleiding Helpende plus, heeft ze een vast contract. Op dit moment volgt Suzanna de opleiding tot Verzorgende IG. Dat doet ze in BBL-vorm. Dat betekent werken en leren tegelijk. Suzanna gaat één dag per week naar school en vier dagen per week werkt ze bij Kalorama ’t Höfke.

“Het lijkt wel thuiszorg terwijl de mensen bij ons wonen.”

“Op de afdeling waar ik werk, wonen 14 bewoners waarvan het merendeel een vorm van dementie heeft”, vertelt Suzanna. “Alle bewoners hebben een eigen appartement met badkamer en keukenblok. Sommige appartementen hebben een extra slaapkamer. De bewoners kunnen hun appartement zoveel mogelijk met hun eigen meubels en spullen inrichten. Ik vergelijk onze zorg wel eens met thuiszorg terwijl de mensen wel bij ons wonen. Wat bewoners nog zelf kunnen, doen ze ook nog zelf.”

Huiselijke sfeer

“Het leuke aan deze afdeling en mijn job vind ik de huiselijke sfeer”, vervolgt Suzanna. “De bewoners helpen mee in het huishouden en we doen veel activiteiten samen. Zo hebben we regelmatig een hapjesavond, muziekavond of zelfs een discoavond! We betrekken de bewoners overal bij. Zij kiezen bijvoorbeeld wat we gaan eten. En we nemen bewoners regelmatig mee naar de supermarkt. De bewoners geven ook om elkaar. Er is veel contact met de familie, zij sluiten vaak aan bij activiteiten. Eigenlijk zijn we hier net een grote familie!” 

Afwisselende en gestructureerde dag

Suzanna: “Wij beginnen ’s morgens om 07:00 uur met twee tot drie collega’s met de ochtendzorg. We lezen de rapportages en luisteren naar de overdracht van de nacht.

Vervolgens maken we de planning wie naar welke bewoner gaat. De zorg bestaat uit het verzorgen van bewoners (douchen, wassen en aankleden) maar ook uit het begeleiden met dagelijkse zaken. En als het nodig is, doen we verpleegtechnische handelingen zoals medicatie delen, insuline spuiten en bloedsuiker prikken. We regelen ook een fysiotherapie- aanvraag of artsenvisite. Ik vind het belangrijk om oog te hebben voor bewoners als ze een mindere dag hebben. Dat geef je wat extra aandacht en steun.”

Als zorgmedewerker ondersteun je ook je collega’s van de activiteitenbegeleiding

“In de loop van de ochtend zijn de meeste bewoners in onze huiskamer. Wij doen dan onze rapportages en ondersteunen de activiteitenbegeleiding en vrijwilligers die samen met de bewoners een activiteit doen. Zoals bijvoorbeeld gymen, knutselen, spelletjes doen, de krant lezen, tekenen maar ook samen het eten voorbereiden. Rond de middag dekken we samen de tafel en lunchen we met elkaar. Na de lunch helpen de bewoners die dat willen mee met afruimen. En gaan de bewoners die graag even rusten naar hun kamer of relaxen in de luie stoelen in de huiskamer. Later in de middag doen we met de bewoners nog een activiteit.

Een dagdienst zit er om 15:30 uur op. Voordat je naar huis gaat, doe je een overdracht aan de collega’s van de avonddienst.”

Wij zoeken collega’s

Spreekt het verhaal van Suzanna jou aan? Haar team zoekt nog collega’s. Kijk gelijk bij vacatures of bel Elsemiek 06 82 05 34 80. We kijken uit naar jouw reactie!

Terug naar het overzicht