ArtboardArtboard

"In korte tijd groei ik door van Woonzorgassistent naar Helpende (+)."

Esther Bol, Leerling Helpende (+)

Het was midden in de coronatijd toen Esther (54) als Huishoudelijke Hulp bij Kalorama terecht kwam. “Het was een heftige tijd voor iedereen”, vertelt Esther. “Voor mij werd  toen juist duidelijk dat ik de zorg in wilde. Mijn thuisfront stond er helemaal achter en ik heb mijn hart gevolgd. Ik kon starten als Woonzorgassistent. Ik ben een zorgmens en wat ben ik blij dat ik op mijn 50e die overstap gemaakt heb! Inmiddels volg ik de opleiding voor Helpende (+). Op dit moment ga ik nog één dag in de week naar school. Dit voorjaar doe ik examen.”

Motivatie om Helpende (+) te worden

“Als Woonzorgassistent heb je veel contact met bewoners. Je zorgt vooral voor het eten en drinken”, gaat Esther verder. “Op de afdeling waar ik werkte, woonde een mevrouw met slikproblemen en zij kon niet meer zelf eten. Ik voelde dat ik meer wilde doen voor haar. Dat werd mijn motivatie om de opleiding voor Helpende (+) te gaan doen. Als Helpende (+) heb je een fijne mix van werkzaamheden. Je hebt zorgtaken en veel contact met bewoners. Met het team en de bewoners vormen we samen een huishouden. We zorgen, begeleiden en we koken zelf. Deze afwisseling spreekt me enorm aan.”

Laten weten dat je er bent

“We starten een dienst altijd met een overdracht. Samen met mijn collega’s stem ik af wie welke bewoner gaat helpen. Ik werk nu op een woongroep in het Kalorama Centrum voor doofblinden. In deze woongroep wonen 8 ouderen die naast andere beperkingen ook slecht horen en slecht zien. Wat ik een heerlijk moment vind, is om ’s morgens zachtjes de kamer van een bewoner op te gaan en met een kleine aanraking te laten weten dat je er bent. Dan help ik de bewoner met douchen en aankleden. Het is fijn om met bewoners een gesprekje te voeren. Met de meeste bewoners gaat dat prima. Als het nodig is, communiceren we met handgebaren in de hand. Binnen Kalorama heb ik een cursus Nederlandse Gebarentaal gevolgd. Als ik de opleiding voor Helpende (+) heb afgerond, ga ik nog de Vierhandengebarentaal leren. Dat kan allemaal binnen Kalorama.”

Voel me hier thuis

“Vanaf het eerste moment voel ik me hier thuis. We hebben een goed team. De diensten stemmen we onderling met elkaar af. Je kunt elkaar echt alles vragen en ook als er thuis iets is, kun je je verhaal kwijt. We helpen elkaar en dat is echt top. We hebben hele fijne bewoners én fijne collega’s. Ook de begeleiding tijdens mijn opleiding is super.”

Speciale band

“Met sommige bewoners krijg je een speciale band. Er is een bewoonster die behalve dat ze slecht hoort en ziet, last heeft van heftige spierspanningen. Ze heeft ondanks haar beperkingen nog zoveel kracht. Als het dan lukt om haar tijdens het douchen te laten ontspannen, geeft dat een goed gevoel. Dat doet veel voor haar maar ook voor mijzelf. Dan heb ik een goeie dag gehad”, besluit Esther.

Helpende (+) bij Kalorama

Spreekt het verhaal van Esther jou aan? En zou jij ook een (zorggerichte) opleiding willen volgen, omscholen of bijscholen en werken in de zorg? Ontdek het bij Kalorama! Wij zoeken nieuwe collega’s die als Helpende (+) bij Kalorama willen starten of de opleiding willen volgen. Kijk maar eens op de volgende link: vacature Helpende

Je bent van harte welkom om eerst een dag mee te lopen en te ervaren hoe het is. Bel onze HR afdeling voor een afspraak 024 6847790 of stuur een mail naar werkenbij@kalorama.nl  

 

 

Terug naar het overzicht