ArtboardArtboard

"Mensen helpen om zo zelfstandig mogelijk te kunnen functioneren in wat voor een vorm daar gaat het om."

Christie de Kleyne , Medewerker Communicatie

“Bij Kalorama werk ik als communicatiemedewerker (IT Consultant) bij de vakgroep Communicatie voor het Centrum voor doofblinden”, vertelt Christie. “Samen met mijn collega ben ik IT-specialist in communicatiehulpmiddelen. Wij trainen en adviseren onze bewoners en cliënten met doofblindheid over IT mogelijkheden. We ondersteunen hen om zo goed mogelijk om te kunnen gaan met alle aangepaste communicatieapparatuur. Dat doen we door lesmateriaal te ontwikkelen, wat bovendien vaak maatwerk is.”

Het mooiste is als mensen een vorm van zelfstandige communicatie terugkrijgen

“De verschillen tussen de mensen spreken mij aan”, gaat Christie verder. “Je past je steeds aan omdat communicatieapparatuur verandert en cliënten verschillende beperkingen hebben. Cliënten krijgen een vorm van zelfstandige communicatie terug door ondersteuning van communicatieapparatuur, nadat ze jarenlang functies hebben verloren als gevolg van hun beperkingen. Het is prachtig dat we daarmee een stuk isolement opheffen en meer kwaliteit van leven kunnen bieden. Ons dagelijkse communiceren is voor ons vanzelfsprekend, maar dat is het voor mensen met doofblindheid niet.”

Typeles aan een 82-jarige mevrouw

“Het is echt bijzonder als het lukt iemand weer een stuk sociaal leven te geven. Zo heb ik een slechtziende en slechthorende mevrouw van 82 jaar typeles gegeven. Ze kan nu e-mailen met haar kinderen en kleinkinderen en is daardoor zo veel meer betrokken bij hun levens.”

25 jaar bij Kalorama

Christie werkt ruim 25 jaar bij Kalorama en heeft dit vakgebied mede opgezet. “25 jaar geleden was een computer nog nauwelijks een communicatievorm voor doofblinden en nu kunnen ze niet meer zonder. Dat verschil en die ontwikkeling is enorm en gaat nog steeds door. Oorspronkelijk kom ik uit de verpleging, mensen mogen helpen om zo zelfstandig mogelijk te kunnen functioneren in wat voor een vorm dan ook geeft mij een voldaan gevoel.”

Terug naar het overzicht