ArtboardArtboard

"Ik werk twee dagen bij Kalorama en ga twee dagen naar school. Wat ik leer, kan ik direct in de praktijk oefenen. "

Ellen van Oosten, Docent Nederlandse Gebarental in opleiding

Het Kalorama Centrum voor doofblinden biedt specifieke zorg voor mensen met de dubbele beperking doofblindheid

Ellen van Oosten (29) is Docent Nederlandse Gebarentaal in opleiding en werkt net als haar collega Gemma Kerscher (28) in het Kalorama Centrum voor doofblinden in Beek. Gemma is Trainer en adviseur in aangepaste communicatiemiddelen. Ze hebben allebei een passie voor mensen met doofblindheid.

Ondanks beperking zo veel mogelijk uit het leven halen.

Ellen: “Ik heb altijd al iets met Gebarentaal gehad. Na mijn opleiding Sociaal Pedagogisch Hulpverlener ben ik vier jaar geleden als Doofblindenbegeleider bij Kalorama gestart. Dat een cursus Nederlandse Gebarentaal bij die functie hoorde, vond ik helemaal te gek! Sinds afgelopen zomer heb ik de functie Docent Nederlandse Gebarentaal in opleiding i.o. en volg ik de 4-jarige hbo-opleiding die daarbij hoort. Ik werk twee dagen bij Kalorama en ga twee dagen naar school. Wat ik leer, kan ik direct in de praktijk oefenen. Als je niet goed kunt horen en zien, kun je nog wel voelen en dan gebruik je tactiele Gebarentaal ook wel vierhanden Gebarentaal genoemd.” “Wat wij doen is het begeleiden van de bewoners”, vult Gemma aan. “En daar komt veel bij kijken. Ons doel is dat hun wensen uitkomen en behoeften vervuld worden. En dat ze, ondanks hun beperking, zo goed mogelijk mee kunnen doen. .”

Een klein team rondom de cliënt

“Als we een nieuwe bewoner of cliënt ontmoeten, brengen we altijd eerst in kaart wat er met de ogen en oren aan de hand is”, vertelt een collega communicatiedeskundige van Ellen en Gemma. “En welke invloed heeft dat op de informatie die iemand kan verwerken? Wat heeft iemand nodig en hoe maak je die persoon vaardig?  Samen met een klein team van vakdeskundigen en begeleiders zorgen wij dat alle aspecten goed in kaart zijn gebracht.”  Gemma: “Ik leer bewoners bijvoorbeeld hoe ze met een iPad, smartphone of brailleleesregel kunnen omgaan. Een brailleleesregel is een handig apparaat dat je aan je iPad, iPhone en computer koppelt en dat tekst in braille omzet. Dat doe ik een-op-een of met een groepje. Natuurlijk hier op het Centrum voor doofblinden maar  iedere woensdag ben ik te vinden op het Kulturhus in Beek om zelfstandig wonende mensen met doofblindheid te trainen. We proberen samen ook nieuwe dingen uit, zoals leuke apps en spelletjes.” Op het Kulturhus kunnen lotgenoten met doofblindheid elkaar  ontmoeten.

Samen zoeken naar de beste communicatie

Ellen: “Een paar maanden geleden kwam er een nieuwe bewoner. Hij had een tijd in het buitenland gewoond. Samen met zijn moeder had hij een eigen communicatievorm ontwikkeld. Dat was deels in het Spaans en zelfs met gebaren uit het Amsterdamse dialect van Nederlandse Gebarentaal, dat kan! Door met hem in gesprek te gaan kom je daarachter. We kijken nu op welke manier we optimaal met hem kunnen communiceren. We brengen zijn woordenschat in kaart en je merkt dat hij steeds opener wordt. Dat is prachtig om te zien.”

Gebaar van de week

Ellen: “Om Nederlandse Gebarentaal bij alle collega’s en bezoekers onder de aandacht te brengen, wordt er al heel lang een Gebaar van de week verspreid. Tot voor kort deelden we dat alleen intern en op papier. Daar wilde ik meer mee doen. Vooral om onze bewoners te laten stralen en doofblindheid meer bekendheid te geven. Ik maak nu iedere week een filmpje van een bewoner die het Gebaar van de week gebaart, en dat delen we op de social media van Kalorama. Je merkt dat steeds meer mensen geïnteresseerd zijn in Gebarentaal en het willen leren. Omdat Kalorama volop aan het bouwen is, zijn er veel bouwvakkers op het terrein. Een aantal van hen drinkt regelmatig koffie in de binnentuin van het Centrum voor doofblinden. Tijdens een ontmoeting met bewoners en collega’s bleek dat ze wel een paar gebaren wilden leren. Dat is natuurlijk ontzettend leuk. Dit heeft er zelfs toe geleid dat een van de bouwvakkers hier vrijwilliger is geworden!”

Vactures Centrum voor doofblinden

Wil jij net als Gemma en Ellen van betekenis zijn voor de bewoners van het Centrum voor doofblinden? Wij hebben verschillende vacatures zoals Persoonlijk Begeleider, Doofblindenbegeleider of Clientondersteuner. Kijk maar eens bij onze vacatures

Terug naar het overzicht