ArtboardArtboard

"Ik wilde graag een-op-een iets voor iemand betekenen."

Hans Lotgerink, vrijwilliger in het Centrum voor doofblinden

Hans brengt de buitenwereld naar binnen voor Benno

2021 is het jaar van de vrijwilliger. Een mooie aanleiding om onze vrijwilligers in de spotlights te zetten! In een serie korte verhalen vertellen vrijwilligers van alle locaties van Kalorama wat hen drijft en motiveert om als vrijwilliger deze bijdrage te leveren. Dit is deel 4. Hans is de vrijwilliger oftewel het maatje van Benno die al 38 jaar in het Centrum voor doofblinden woont. Ze ontmoeten elkaar iedere twee weken en gingen al een paar keer samen op reis. 

Hans komt om de week op dinsdagmiddag en Benno kiest wat ze gaan doen

Hans (70) is gepensioneerd psycholoog. “Ik heb altijd in Duitsland gewerkt in een grote psychiatrische kliniek. Na mijn pensionering zocht ik zinvol vrijwilligerswerk. Ik wilde graag een-op-een iets voor iemand betekenen. Zo kwam ik in 2013 bij Kalorama terecht en leerde gelijk Benno kennen. Benno is doof en slechtziend en voor hem is het fijn om met een vaste persoon regelmatig iets te ondernemen. En dat doen we nu al ruim 8 jaar. Benno mag aangeven wat hij leuk vindt om te doen. We gaan vaak een stukje rijden in mijn auto, naar mijn huis of naar Nijmegen. Een bezoek aan de Legowinkel is altijd een succes. Benno is helemaal gek op Lego en heeft een grote Legoverzameling. We zijn drie keer samen naar Legoland geweest. We bezochten Legoland in Denemarken, Duitsland en Engeland. Het is geweldig om te zien hoe Benno van die reisjes geniet. Ik beheers geen gebarentaal maar Benno kan goed liplezen en we hebben samen onze manier van communiceren gevonden. Dat lukt ons heel goed. We hebben een fijne klik samen.” 

Spelletjes met chocomelk en appeltaart

Tim is Benno’s persoonlijke begeleider in het Centrum voor doofblinden. Met vingerspellen waarbij Tim letters en gebaren maakt met zijn vingers, praten ze met elkaar en maakt Tim voor Benno de vertaalslag tijdens dit gesprek. Tim vraagt wat Benno het leukste vindt om met Hans te doen. Benno vertelt: “Ik was in Legoland en het vliegveld van Lego vond ik het mooiste. Ik wil ook met Hans meedoen aan de Kalorama wandeltocht. Dan gaan we 5 kilometer lopen.” Hans moet lachen: “Normaal loop je niet zo graag, maar als jij dat wilt, gaan we de wandeltocht lopen!” Benno: “Ik vind spelletjes doen bij Hans thuis ook leuk. Mens Erger Je Niet en Vier op een rij. En Hans heeft altijd appeltaart met chocomelk, dat vind ik lekker.”

Steeds belangrijker voor Benno

“In de zomer ga ik mee met de bewonersvakantie in Egmond aan Zee”, gaat Hans verder. “De sfeer die we daar als vrijwilligers, begeleiders en deelnemers met elkaar hebben is echt fijn. Ik vind het geweldig om daar deel vanuit te maken. En dat geldt ook voor de sfeer binnen de woongroep hier in het Centrum voor doofblinden. In de loop der jaren heb ik gemerkt dat ik belangrijker word voor Benno. Hij heeft behalve zijn broer niet veel contacten. De structuur van mijn bezoek aan hem doet hem, maar ook mijzelf veel goed.” Waarop Tim aanvult: “Hans brengt de buitenwereld naar binnen voor Benno. Wij merken goed hoe Benno uitkijkt naar de komst van Hans.”

Samen kijken welke vrijwillige taak bij je past

Zou jij net als Hans ook van betekenis willen zijn voor onze bewoners? In het Centrum voor doofblinden zijn er meer bewoners die heel graag een maatje willen hebben. Ondersteuning bij de communicatie verzorgen wij als dat nodig is. En er zijn bij Kalorama nog veel meer  taken die door vrijwilligers gedaan worden. Van receptiewerk, ondersteuning bij activiteiten, koken, tuinieren tot verzorging en het organiseren van kunstexposities. Wat tijdsbesteding betreft zijn er geen vuistregels. Dat kan van twee keer per week tot één keer per maand zijn. Bij Kalorama zijn nieuwe vrijwilligers van harte welkom! Heb je interesse en wil je verkennen op welke manier je bij ons iets kunt betekenen met jouw kwaliteiten? Bel Cily telefoon: 06-13816789 of mail naar: informelezorg@kalorama.nl.

Terug naar het overzicht